PRÁCTICAS ALIMENTARIAS: RELACIÓN CON EL CONSUMO Y ESTADO NUTRICIO INFANTIL
Abstract
La desnutrición infantil se relaciona con características inherentes a los infantes y sus cuidadores, sin embargo estas tiene impacto en diferentes niveles. El objetivo principal de este estudio fue analizar la repercusión de las prácticas alimentarias y algunas variables sociodemográficas, en las características de la dieta y el estado nutricio que presenta una muestra de infantes. Participaron 163 díadas -infantes de 5 a 27 meses y su cuidador principal- de diferentes zonas del Estado de México, (México) de las cuales se recabaron datos antropométricos, sociodemográficos, de salud y alimentarios. Se encontraron altos niveles de desnutrición en los niños participantes, explicadas por diferencias significativas en el consumo infantil y las prácticas alimentarias entre niños desnutridos y eutróficos. Los resultados permiten señalar que las prácticas alimentarias pueden ser factores protectores o de riesgo, según el caso, para la desnutrición infantil y al ser modificables constituyen un punto clave para futuras intervenciones.
Palabras clave: prácticas alimentarias, variables sociodemográficas, desnutrición, ingesta de alimentos, estado nutricio infantil.
feeding practices, sociodemographics variables, undernutrition, food ingestion
Downloads
References
Muzzo, B. S. 2003. Crecimiento normal y patológico del niño y del adolescente. Revista Chilena de Nutrición. Vol.30, no.2: 92-100.
Kuklina,E.V., U. Ramakrishnan , A.D. Stein, H.H. Barnhart and R. Martorell 2004. Growth and Diet Quality Are Associated with the Attainment of Walking in Rural Guatemalan Infants. The Journal of Nutrition. Vol. 134 No. 12: 3296-3300.
Allen, L.H. 1994. Nutritional influences on linear growth: a general review. European journal of clinical nutrition. Vol 48. Supl. 1: 75-89.
Rivera, D. J. (2000). Estrategias y acciones para corregir deficiencias nutricias. Boletín Médico del Hospital Infantil de México. Vol 57 No. 11: 641-649.
Casanueva, L.E., G.L. Díaz, P.M. Domínguez, S. Frenk, C.T. González, S.H. Martínez, L. Neufeld, L.A.B. Pérez, M. Plazas, E.E. Ríos, D.J.Rivera, J. I. Santos, B.J.P. Villa, y H.S. Villalpando 2003. La Mala Nutrición en Niños Menores de Cinco Años, Práctica Médica Efectiva. Vol. 5 No. 3 6 pp.
Saloojee, H. and J.M Pettifor 2001. Iron deficiency and impaired child development. The relation may be causal, but it may not be a priority for intervention. BMJ 323:1377-1378.
Wachs, T. 2000. Nutritional deficits and behavioral development. International Journal of Behavioral Development. Vol 24 No. 4: 435-441.
Horodynski, M. A. and M. Stommel 2005. Nutrition Education Aimed at Toddlers: An Intervention Study. Pediatric Nursing. Vol. 31 No. 5: 364 – 372.
Osorio, E. J., N.G. Weisstaub y D.C. Castillo 2002. Desarrollo de la conducta alimentaria en la infancia y sus alteraciones. Revista Chilena de Nutrición. Vol. 29 No. 3 Recuperado el 06 de diciembre de 2006 de la base de datos de SciELO.
Álvarez, U. M. y Z.L. González 2002. Prácticas alimentarias en las familias del área rural de Medellín- Colombia.Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 52(1), 55-62.
Gibson, E. L., J. Wardle and C.J. Watts 1998. Fruit and Vegetable Consumption, Nutritional Knowledge and Beliefs in Mothers and Children. Appetite. Vol. 31: 205 – 228.
Omar, M. A., G. Coleman, G. and S. Hoerr 2001 Healthy Eating for Rural Low-Income Toddlers: Caregivers’ Perceptions. Journal of Community Health Nursing. Vol. 18 No. 2: 93-106.
Francis, L. A., S. M. Hofer and L.L. Birch 2001. Predictors of Maternal Child – Feeding Style: Maternal and
Child Characteristics. Appetite. Vol. 37, 231 – 243
Tiggermann, M. and J. Lowes 2002. Predictors of Maternal Control Over Children’s Eating Behaviour. Appetite. Vol. 39: 1 – 7.
Cortés, M. A., S. P., Romero y T. G. Flores 2006. Diseño y validación inicial de un instrumento para evaluar prácticas de crianza en la infancia. Universitas Psicológica. Vol. 5 No. 1: 37 – 49.
Engle P.L., P. Menon and L. Haddad. 1999. Care and Nutrition: Concepts and Measurement. World Development. Vol. 27 No. 8: 1309-1337.
Evans, J.L and R.G Myers 1994 Childrearing practices: creating programs where traditions and modern practices meet. The consultative group of early childhood care and development. Notebook No. 15: 24 pp.
Ruel, M. and P. Menon 2002.Child feeding practices are associated with child nutritional status in Latin- America: innovative uses of the demographic and health surveys. Journal of Nutrition. Vol. 132, 1180-1187.
WHO 2006. Anthro 2005, Beta version Feb 17th, 2006: Software for assessing growth and development of the world's children. Geneva (http://www.who.int/childgrowth/software/en/ ).
Muñoz de Chávez, M., J. A. Roldán, J. A. Ledesma, E. Mendoza, A. Chávez, F. Pérez-Gil, S. Hernández, S. y A. Chaparro 1996. Tablas de valor nutritivo de los alimentos de mayor consumo en México (Español- Inglés). Pax. 330 pp.
Op. Cit.
Op. Cit.
Peña, M. y J. Bacallao 2002. Malnutrition and Poverty. Annual Review of Nutrititon. Vol. 22: 241-253
Richter, L.M. 2003. Poverty underdevelopment and infant health. Journal of Paediatrics and Child Health. Vol. 39: 243-248
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The rights of the work belong to the author or authors, however, by sending it for publication in the Public Health and Nutrition Magazine of the Faculty of Public Health and Nutrition of the Autonomous University of Nuevo León, they grant the right for its first publication in between electronic, and possibly, in print to the Public Health and Nutrition Magazine. The license used is the Creative Commons attribution, which allows third parties to use what is published whenever the authorship of the work is mentioned and the first publication that is in the Public Health and Nutrition Magazine. Likewise, the author or authors will take into account that it will not be allowed to send the publication to any other journal, regardless of the format. The authors will be able to make other independent and additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the article published in the Public Health and Nutrition Magazine (e.g., institutional repository or publication in a book) provided they clearly state that The work was published for the first time in the Public Health Magazine, Magazine of the Faculty of Public Health and Nutrition of the Autonomous University of Nuevo León.