ABORDAJE INTEGRAL DE LA SITUACIÓN NUTRICIONAL EN UNA COMUNIDAD DIAGUITA CALCHAQUÍ
Abstract
El trabajo analiza las estrategias de intervención en Atención Primaria de Salud (APS) implementadas en una comunidad indígena Diaguita-Calchaquí con la finalidad de disminuir los índices de desnutrición infantil durante los años 2005 y 2006. La metodología de investigación-acción empleada contó con tres fases: diagnóstica, de intervención y evaluación. La prevalencia de desnutrición detectada en niños de 0 a 14 años fue de 24,07%. La evaluación de los datos sobre ingesta alimentaria reflejó un patrón deficiente en calidad y cantidad. Se realizó capacitación de trabajadores básicos de salud en el control del niño sano, visitas domiciliarias a familias vulnerables, talleres sobre educación nutricional a la comunidad, implementación de huertas familiares, control del saneamiento ambiental y de parasitosis. Al finalizar el período de intervención los índices de desnutrición disminuyeron del 24,1 % al 12 % (p < 0,0001). Este trabajo demostró la posibilidad de disminuir eficientemente los problemas nutricionales a través de estrategias integrales y participativas.
Abstract
This study analyses primary health care intervention strategies in a diaguita-calchaquí community, which were aimed at diminishing child malnutrition rates during the years 2005 and 2006. The study comprised three stages: diagnosis, intervention and evaluation. Malnutrition rate among children between 0 and 14 years was 24.7%. Evaluation of data on food intake showed a deficient pattern as regards both quality and quantity. Primary health assistant workers were trained in the monitoring of healthy children, house monitoring of vulnerable families, conduction of workshops on food education for the community, family vegetable gardens, and environment sanitary and parasitological monitoring. At the end of the intervention period, malnutrition rates had decreased from 24.1 % to 12 % (p < 0.0001). This study established the possibility of efficiently diminishing health rates through the use of comprehensive and participation-fostering strategies.
Palabras claves: Malnutrición, Investigación Acción, Atención Primaria de Salud.
Downloads
References
UNICEF; 1998. Estado Mundial de la Infancia. Disponible en: http://www.unicef.org/spanish/sowc98sp/spsw98a.pdf (Accedido el 15/May/2008).
Blössner M. and M. de Onis; 2005. Malnutrition: quantifying the health impact at national and local levels. Geneva, World Health Organization. WHO Environmental Burden of Disease Series Nº 12. 51 pp
Martinez R. and A. Fernández; 2006. Modelo de análisis del impacto social y económico de la desnutrición infantil en América Latina. CEPAL. División de Desarrollo Social. Serie Manuales Nº 52. 119 pp.
Ministerio de Salud de la Nación Argentina, 2007. Encuesta Nacional de Nutrición y Salud (ENNyS). Documento de resultados. Disponible en: http://www.msal.gov.ar/htm/site/ennys/pdf/documento_resultados_2007.pdf
Accedido 6 de octubre de 2007.
Mir, J.R. 2007. Resistencia y confrontación en Argentina. Negación y exclusión de los Pueblos Indígenas. Gazeta de Antropología. http://www.ugr.es/~pwlac/G22_22Javier_Rodriguez_Mir.html#1 (Accedido el 01/Jun/2008).
Amnistía Internacional; 2008. Informe 2008 Amnistía Internacional: El Estado de los Derechos Humanos en el mundo. Editorial Amnistía Internacional, Madrid España: 82 pp.
Capriati A., J. Anciola y M.A. Pastor; 2008. Situación de Salud intervenciones y líneas de investigación para la toma de decisiones en salud con Pueblos indígenas en Argentina. Resumen Ejecutivo. Foro de Investigación en Salud de Argentina (FISA). Desequilibrio 10/90.
OPS/OMS; 2007. La Salud de las Américas, 2007. Volumen II. Perfil por país: Argentina: 38-61.
Taranto N.J., S.P. Cajal, M.C. De Marzi, et al; 2003. Clinical status and parasitic infection in a Wichí Aboriginal community in Salta, Argentina. Trans R Soc Trop Med Hyg; 97: 554-558.
Menghi C.I., F.R. Iuvaro, M.A. Bellacas y C.L. Gatta; 2007. Investigación de parasitos intestinales en una comunidad aborigen de la provincia de Salta. Medicina (Bs As); 67: 705-708.
Montenegro R.A. and C. Stephens; 2006. Indigenous health in Latin America and the Caribbean. The Lancet; 367: 1859-1869.
Navone G.T., M.I. Gamboa, E.E. Oyhenart y A.V. Orden; 2006. Parasitosis intestinales en poblaciones MbyáGuaraní de la provincia de Misiones, Argentina: aspectos epidemiológicos y nutricionales. Cad Saúde Pública; 22: 1089-1100.
World Health Organization; 1995 Physical status: the use and interpretation of anthropometrics indicators of nutricional status. Geneva: World Health Organization. (WHO Technical Report Series 854).
Valadez Figueroa I. y M.V. Farias; 2004. Educación para la salud: la importancia del concepto. Rev. Educación y Desarrollo 1: 45-48.
Montenegro RA, et al Op. cit.
Ministerio de Salud, Op. cit.
Mercer R., A. Bolzan, V. Ruiz, J. Brawerman, J. Marx, G. Adrogué, et al; 2005 Encuesta de nutrición en la niñez en el norte argentino: Proyecto encuNA parte II. El estado nutricional y el contexto familiar y social. Arch Arg Pediatr ; 103: 556-565.
Ministerio de Salud Op cit.
Orden A.B., M.F. Torres, M.A. Luis, M.F. Cesan, F.A. Quintero y E. Oyhenart; 2005. Evaluación de Estado Nutricional en escolares de bajos recursos socioeconómicos en el contexto de la transcisión nutricional. Arch Arg Pediatr; 103: 205-211.
Bolzán A., R. Mercer, V. Ruiz, J. Brawerman, J. Marx, G. Adrogué; et al. Evaluación nutricional antropométrica de la niñez pobre del norte argentino: Proyecto encuNa. Arch Arg Pediatr; 103: 545-555.
Uauy R., C. Albala and J. Kain. 2001. Obesity Trends in Latin America: Transiting from Under-to Overweight. J Nutr; 131:893S- 899S.
Moreno Romero S., D.B. Lomaglio, J.J. Colome, J.A. Alba, N. Lejtman, J.E. Dipierri y M.D. Marrodán; 2005. Condición nutricional en la puna argentina. Observatorio Medioambiental; 8: 111-125.
Montenegro RA, et al Op. cit.
Ferrari M., F. Morazán y L.V. Pinotti; 2004. Patrón alimentario de una comunidad aborigen de la patagonia argentina. Rev Chil Nutr; 31: 110-117.
Mahmood D.A., R.G. Feachem and S.R.A. Huttly. 1989. Infant feeding and risk of severe diarrhoea in Basrah city, Iraq: a case-control study. Boll World Health Organiz; 67: 701-706.
Valeggia C., K. Flaukner y P. Ellison; 2002 Crecimiento en lactantes de una comunidad toba de Formosa. Arch Argen Pediatr; 100:103-109.
Sagastume Crocker R.; A. Cosío Gonzalez; M. López López; L. Ruiz Domínguez; D. Andrade Ureña y Y. Gutierrez Gómez; 2004. Interculturalidad Alimentario-Nutricional en la etnia Wixarika en México. Rev Esp Salud Pública; 78: 691-700.
Labadié S. y A.R. Fernández; 2008. Situación nutricional de los niños indígenas de la Comunidad MocovíArgentina. Salud Pública Mex; 50:435-6.
Navone G.T., et al. Op. cit
Fontbonne A., E. Freese-de-Carvalho, M. Duarte Ascioli, G. Amorim de Sá y E.A. Pessoa Cesse; 2001. Fatores de risco para poliparasitismo intestinal em uma comunidade indígena de Pernanbuco, Brasil. Cad Saúde Pública; 17: 367-373.
Roy S.K., G.J. Fuchs, M. Zeba, G. Ara, S. Islam, S. Shafique, et al; 2005. Intensive Nutrition Education UIT or without Supplementary Feeding Improves the Nutritional Status of Moderately-malnourished Children in Bangladesh. J Health Popul Nutr; 23:320-330.
Margolis P.A., R. Stevens, C. Bordley, J. Stuart, C. Harlan, L. Keyes-Elstein and S. Wisseh; 2001 From concept to Application: The Impact of a Community-Wide Intervention to Improve the Delivery of Preventive Services to Children. Pediatrics; 108 (3) http://www.pediatrics.org/cgi/content/full/108/3/42 (Accedido el 15/Jul/2008).
Guldan G.S., H.C. Fan, X. Ma, Z.Z. Ni, X. Xiang and M.Z. Tang; 2000. Culturally Appropriate Nutrition Education Improves Infant Feeding and Growth in Rural Sichuan, China. J Nutr; 130: 1204-1211.
Kilaru A., P.L. Griffiths, S. Ganapathy and G. Shanti; 2005. Community-based Nutrition Education for Improving Infant Growth in Rural Karnataka. Indian Pediatrics; 42: 425-432.
Organización De las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación; 1997. Declaración de Roma sobre la Seguridad Alimentaria Mundial y Plan de Acción de la Cumbre Mundial sobre la Alimentación. Cumbre Mundial sobre la Alimentación. Roma FAO.
Figueroa Pedraza D. 2005. Participative surveillance of food security in a Cuban community. Rev Salud Pública; 7: 39-55.
Arenas-Monreal L., A. Paulo-Maya y H.E. López-González; 1999. Educación popular y nutrición infantil: experiencia de trabajo con mujeres en una zona rural de México. Rev Saúde Pública; 33: 113-121.
Ortiz-Andrelucchi A., L. Pena Quintana, A. Albino Benacar, F. Mönckeberg Barros y L. Serra-Majen; 2006. Desnutrición infantil, salud y pobreza: intervención desde un programa integral. Nutr. Hosp; 21: 533-541.
Montijo Coelho F.M., T. Montijo de Castro, F. Milagros Campos, M.T. Fialho de Sousa Campos, S.E. Priore y S.C. Castro Franceschini; 2005. Educação para promoção da saúde infantil: relato de experiencia em um assentamiento de reforma agrária, Vale do Rio Doce (MG) Ciencia & Saúde Coletiva; 10:739-747.
Valadez Figueroa I., N. Alfaro Alfaro, J. Fausto Guerra, G. Adrete Rodríguez y P. Mendoza Roaf; 2000. Una experiencia de educación popular en salud nutricional en dos comunidades del Estado de Jalisco, México. Cad Saúde Pública; 16:823-829.
Nascimento E.P.L. y C.A.S. Correa; 2008. O Agente Comunitário de Saúde: Formação, inserção e práticas. Cad Saúde Pública; 24: 1304-1313.
Gofin J. y R. Gofin; 2007. Atención primaria orientada a la comunidad: un modelo de salud pública en la atención primaria. Rev Panam Salud Pública; 21: 177-185.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The rights of the work belong to the author or authors, however, by sending it for publication in the Public Health and Nutrition Magazine of the Faculty of Public Health and Nutrition of the Autonomous University of Nuevo León, they grant the right for its first publication in between electronic, and possibly, in print to the Public Health and Nutrition Magazine. The license used is the Creative Commons attribution, which allows third parties to use what is published whenever the authorship of the work is mentioned and the first publication that is in the Public Health and Nutrition Magazine. Likewise, the author or authors will take into account that it will not be allowed to send the publication to any other journal, regardless of the format. The authors will be able to make other independent and additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the article published in the Public Health and Nutrition Magazine (e.g., institutional repository or publication in a book) provided they clearly state that The work was published for the first time in the Public Health Magazine, Magazine of the Faculty of Public Health and Nutrition of the Autonomous University of Nuevo León.