RIESGO DE EXPOSICIÓN A LA INGESTA DE ALCOHOL EN ESTUDIANTES DE EDUCACIÓN SUPERIOR EN SAN LUIS POTOSÍ, MEXICO
Abstract
Comparar riesgo de exposición a la ingesta de alcohol en estudiantes en SLP-México, 2007. Estudio descriptivo, transversal y comparativo, en cuanto a características demográficas, de consumo, y analítico en cuanto a edad y sexo. Aplicación de la encuesta AUDIT (OMS). El 83.83% (166) consume o ha consumido bebidas alcohólicas, sin diferencia estadísticamente significativa en cuanto a sexo. Los hombres presentan, respecto a las mujeres (p<0.05), 2.37 veces el riesgo de consumir alcohol dos a cuatro veces al mes 3.74 veces riesgo de consumir seis bebidas al mes o más frecuentemente y cuatro veces el riesgo de no poder parar de beber. Los mayores de 22 años presentaron 4.9 veces el riesgo de alto consumo que los menores de 20. El mayor consumo de alcohol es en varones mayores. Si se dirigen campañas a este grupo vulnerable se abatirá considerablemente éste consumo en la población estudiantil.
Abstract
Compare risk of exposure to the intake of alcohol in students in SLP-Mexico, 2007. Study descriptive, crosscutting and comparative, in demographic characteristics, consumption, and analytical in regard to age and sex. Implementation of the survey Audit (WHO). The results were analyzed like cases and controls. The sample was calculated by the program EPI INFO version 6.0. The 83.83% (166) consumed or has consumed alcoholic beverages, without statistically significant difference in regard to sex. Men presented (p<0. 05), 2.37 times the risk of consume alcohol two to four times a month 3.74 times risk of consume six drinks per month or more frequently and four times the risk of failing to stop drinking. The aged 22 presented 4.9 times the risk of high consumption that minors of 20. The increased consumption of alcohol is in bigger older than 22 years old males. It is necessary to direct campaigns towards students with consumption of high risk and to young people with moderate consumption.
Palabras Clave: riesgo, alcohol, estudiantes.
Downloads
References
Bolet Astoviza, M 2000. La prevención del alcoholismo en los adolescentes. Rev Cubana Med Gen Integr. 16(4):406-409
Rosovsky, H, A Narváez, G Borges y L. González 1992. Evolución del consumo per cápita en México. Salud Mental. 15(1):35-41.
Haddon, W Jr. 1959. Alcohol in the single vehicle fatal accident: Experience of Westchester Country, New York. JAMA 169:1587-1691.
Londoño-Pérez, C, W García-Hernández, SC Valencia-Lara y S Vinaccia-Alpi 2005. Expectativas frente al consumo de alcohol en jóvenes universitarios colombianos, Anales de Psicología. 21(2):259-267
Caetano R and ME Medina-Mora. 1988. Acculturation and drinking among people of Mexican descent in Mexico and U.S. J Stud Alcohol;40(5): 462-471.
Flórez, L. 2002. Análisis de la clasificación de etapas y de las variables psicosociales mediadoras propuestas por el modelo transteórico en estudiantes universitarios de Bogotá consumidores de bebidas alcohólicas. Informe de Investigación Institucional. Bogotá: Universidad Católica de Colombia.
Mora-Ríos, J. y G Natera 2001. Expectativas, consumo de alcohol y problemas asociados en estudiantes de la ciudad de México. Salud Pública de México, 43 (2), 89-96.
López-Jiménez, JL. 1998. Patrón de consumo de alcohol en pacientes captados en salas de urgencias. Salud Pública de México. 40 (6):487-493.
Medina-Mora, ME, R Tapia, J Sepúlveda, MR Otero, ML Rascón, G Solache et al. 1989. Patrones de consumo de alcohol y síntomas de dependencia en una región del centro de la República Mexicana. Rev Lat Alcohol Drogas. 47-56.
Rojas-Guiot E, C Fleiz-Bautista, MA Medina-Mora, MA Moron y M Doménech-Rodríguez, 1999. Consumo de Alcohol y Drogas en Estudiantes de Pachuca, Hidalgo, Salud Pública de México. 41(4): 297-308
SSA/INEGI 2002. Encuesta Nacional de Adicciones 2002 (ENA-2002), Secretaría de Salud, Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática.
De la Fuente, R 1997. La patología mental y su terapéutica. México, D. F.: Fondo de Cultura Económica 1:135-157.
De la Parra, A, G Terroba y ME Medina-Mora 1980. Prevalencia del consumo de alcohol en la ciudad de San Luis Potosí. Enseñanza e Investigación en Psicología 2(12):236-245.
Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática (www.inegi.gob.mx)
Medina-Mora, ME, MC Mariño, S Berenzon, F Juárez y S Carreño 1992. Factores asociados con la experimentación y con el uso problemático de drogas. Las adicciones en México: hacia un enfoque multidisciplinario. México, D.F.: SSA CONADIC. 87-97.
Urquieta, JE , M Hernández-Avila y B Hernández 2006. El consumo de tabaco y alcohol en jóvenes de zonas urbanas marginadas de México. Un análisis de decisiones relacionadas. Salud Pública de México 48: S30-S40.
Mora-Ríos, J. y G Natera, Op.cit.
Londoño-Pérez, C et. al, Op. cit.
Rojas-Guiot, E, et al, Op. cit.
Mora-Ríos, J. y G Natera, Op.cit
Idem.
Londoño-Pérez C. et.al, Op. cit.
López-Jiménez , JL, Op. cit.
Idem.
Urquieta, JE et al, Op. cit.
Mora-Ríos, J. y G Natera, Op.cit
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The rights of the work belong to the author or authors, however, by sending it for publication in the Public Health and Nutrition Magazine of the Faculty of Public Health and Nutrition of the Autonomous University of Nuevo León, they grant the right for its first publication in between electronic, and possibly, in print to the Public Health and Nutrition Magazine. The license used is the Creative Commons attribution, which allows third parties to use what is published whenever the authorship of the work is mentioned and the first publication that is in the Public Health and Nutrition Magazine. Likewise, the author or authors will take into account that it will not be allowed to send the publication to any other journal, regardless of the format. The authors will be able to make other independent and additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the article published in the Public Health and Nutrition Magazine (e.g., institutional repository or publication in a book) provided they clearly state that The work was published for the first time in the Public Health Magazine, Magazine of the Faculty of Public Health and Nutrition of the Autonomous University of Nuevo León.