EL NIÑO PREESCOLAR SANO ¿MALO PARA COMER?
Abstract
En México, el panorama de nutrición de los niños en edad preescolar con problemas de desnutrición crónica es mayor población rural. Sin embargo, la mayoría de los niños en edad preescolar, se encuentran bien, que demuestra el cuidado, alimentación y vigilancia del crecimiento físico de los pequeños. La revisión del tema respecto al niño sano, que no come bien, apunta a la necesidad de mayor orientación hacia los padres de niños en edad preescolar por los profesionales en la atención en salud.
Abstract
In Mexico, the panorama of nutrition of the childrens in preschool age with problems of chronic malnutrition is major rural population. However, most childrens in preschool age, they finds well, that demonstrates the care, feeding and vigilance of the physical growth of the children. The revision of the topic concerns to the healthy child, that does not eat well, it begins to appear to the need of orientation major towards the parents of childrens in preschool age for the professionals in the attention in health.
Keywords: childrens, feeding, growth
Palabras Claves: niños, alimentación, crecimiento
Downloads
References
Olaiz, G., J. Rivera, T. Shamah, R. Rojas, S. Villalpando, M. Hernández y J. Sepúlveda 2006. Encuesta Nacional de Salud y Nutrición. Cuernavaca, México. Secretaria de Salud. México.
Novoa Bodet J.1998. Mi hijo no quiere comer. Editorial Diana. México
Verscheure F. y G.P. Rojas. 2007. Mi niño no come nada":¿cómo abordarlo? Parte I Departamento de Medicina Familiar de la Escuela de Medicina de la Pontificia Universidad Católica de Chile (http://www.medicinafamiliaruc.cl/html/articulos/136.html)
Falkner F. and J. M. Tanner 1978. Human Growth: 2 Postnatal Growths. Nueva York: Plenum Press
Jordán J. 1984. Desarrollo Humano en Cuba. La Habana: Editorial Científico-Técnica
Falkner F. and J. M. Tanner, Op. cit.
Jordán J., Op. cit.
Rojas G. P. y Verscheure F. 2007. Niños "malos para comer": ¿cómo abordarlos? Parte II Departamento de Medicina Familiar de la Escuela de Medicina de la Pontificia Universidad Católica de Chile (http://www.medicinafamiliaruc.cl/html/articulos/137.html)
Falkner F. and J. M. Tanner, Op. cit.
Jordán J., Op. cit.
Falkner F. and J. M. Tanner, Op. cit.
Jordán J., Op. cit.
Plazas de Creixell, M. 1995. La alimentación de los niños. Cuadernos de Nutrición Vol. 18 Núm.2 MarzoAbril.
Departamento de Agricultura delos Estados Unidos 2007. USDA Mypiramid.gov (http://www.mypyramid.gov/professionals/sp-graphics_resources.html)
Peters Paula 1996. Los niños y la hora de comer. Alimentando al preescolar. Universidad del Estado de Kansas. (http://www.oznet.ksu.edu/library/fntr2/NCR598SA.pdf)
Peterson Shirley 2002. La Lonchera. Universidad de California (http://ucce.ucdavis.edu/files/filelibrary/2020/3477.pdf)
Rojas, G. P. y F. Verscheure, Op. cit.
Vega-Franco L. 2006. El niño inapetente: Doctor ¡mi hijo no quiere comer! Rev Mex Pediatr. Vol 73, Num 4 Jul-Ago. 157-158
Plazas de Creixell M., Op cit.
Novoa Bodet J., Op. cit.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The rights of the work belong to the author or authors, however, by sending it for publication in the Public Health and Nutrition Magazine of the Faculty of Public Health and Nutrition of the Autonomous University of Nuevo León, they grant the right for its first publication in between electronic, and possibly, in print to the Public Health and Nutrition Magazine. The license used is the Creative Commons attribution, which allows third parties to use what is published whenever the authorship of the work is mentioned and the first publication that is in the Public Health and Nutrition Magazine. Likewise, the author or authors will take into account that it will not be allowed to send the publication to any other journal, regardless of the format. The authors will be able to make other independent and additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the article published in the Public Health and Nutrition Magazine (e.g., institutional repository or publication in a book) provided they clearly state that The work was published for the first time in the Public Health Magazine, Magazine of the Faculty of Public Health and Nutrition of the Autonomous University of Nuevo León.