Family food security and sustainable households of student nutrition practitioners during the COVID 19 pandemic.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29105/respyn20.4-1

Keywords:

Seguridad alimentaria, hogares sustentables, COVID 19

Abstract

Introduction: The family food security and vulnerability situation of students practicing Nutrition is analyzed. Objective: To improve the forms of educational response linked to sustainable homes in a Center of the University of Guadalajara, in the context of the COVID 19 pandemic. Material and method: 67 families are selected from a universe of 122 families of practicing students. A participatory action research methodological design is applied; Data are collected with a survey, which includes elements of the epidemiological chain of food safety and the analysis of written discourse to evaluate the responses of students to family problems. Results: 70% obtain food from the market and supermarket, 10.4% from home production; half of the population consumes dairy, meat, and sugars daily. The prevalence of overweight / obesity is 46.25%; 6% have suffered from Covid-19 and 10.5% have a previous illness. 91.84% of the students perform intervention in the use and production of food to improve their situation of food vulnerability. Conclusions: The families of the students have food insecurity and vulnerability according to indicators of sustainable production and food consumption, this impacts on the nutritional status and prevalence of chronic-degenerative diseases associated with COVID-19.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Renè Cristòbal Crocker Sagastume, Universidad de Guadalajara

Profesor investigador Titular, Instituto Regional de Investigación en Salud Pública, Departamento de Salud Pública, Centro Universitario de Ciencias de la Salud, Universidad de Guadalajara

Nohemí Rahel Esparza Alvarado, Universidad de Guadalajara

Pasante de Licenciatura de Nutrición adscrita al Programa de Talentos Jóvenes a la Ciencia del Instituto Regional de Investigación en Salud Pública de la Universidad de Guadalajara.

Lourdes Concepción Huerta García, Universidad de Guadalajara

Alumna en prácticas profesionales de la Licenciatura en Nutrición con orientación a la investigación, adscrita al Programa de Talentos Jóvenes a la Ciencia del Instituto Regional de Investigación en Salud Pública de la Universidad de Guadalajara

Ariadna Lizbeth Pérez Boarín, Universidad de Guadalajara

Alumna en prácticas profesionales de la Licenciatura en Nutrición con orientación a la investigación, adscrita al Programa de Talentos Jóvenes a la Ciencia del Instituto Regional de Investigación en Salud Pública de la Universidad de Guadalajara

References

Bello-Chavolla, O. Y., Bahena-López, J. P., Antonio-Villa, N. E., Vargas-Vázquez, A., González-Díaz, A., Márquez-Salinas, A., Fermín-Martínez, C. A., Naveja, J. J., y

Aguilar-Salinas, C. A. (2020). Predicting Mortality Due to SARS-CoV-2: A Mechanistic Score Relating Obesity and Diabetes to COVID-19 Outcomes in Mexico. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 105(8), dgaa346.

Breihl, J. (2010). La epidemiología crítica: una nueva forma de mirar la salud en el espacio urbano. Rev. Salud Colectiva, Buenos Aires, 6(1):83-101 DOI: https://doi.org/10.18294/sc.2010.359

Colmenares, A. M. (2012) Investigación-acción participativa: una metodología integradora del conocimiento y la acción. Voces y Silencios: Revista Latinoamericana de Educación, Vol. 3, No. 1, 102-115. DOI: https://doi.org/10.18175/vys3.1.2012.07

Crocker, R., Muñoz P.,. Vázquez J. L., Pérez T. (2019) Relación del modo de producción de alimentos y vida sustentable en la microcuenca la Primavera-Presa de la Vega en el estado de Jalisco, México. Oikos Polis, Rev. Latinoamericana de Ciencias Económicas y Sociales. 4 (2) 1-29.

Eche, D., & Hernández-Herrera, M. (2018). Studying food security among students: a comparative case study between public and private universities in Quito-Ecuador. Nutrición Hospitaria, 35(6), 1372-1378. DOI: https://doi.org/10.20960/nh.1919

Elsahoryi N., Al-Sayyed H., Odeh M., McGrattan A., Hammad F. (2020). Effect of Covid-19 on food security y: A cross-sectional survey. Clinical Nutrition ESPEN. DOI: https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2020.09.026

FAO, FIDA y PMA. (2012) El estado de la inseguridad alimentaria en el mundo 2012. El crecimiento económico es necesario pero no suficiente para acelerar la reducción del hambre y la malnutrición. Roma, FAO.

Fernández P., Lucio A., Nahed J., Téllez J, y García N. (2014) “Modos de vida sustentables una metodología para el estudio de la seguridad alimentaria.”Revista de Salud Pública y Nutrición 13.

http://www.respyn.uanl.mx/xiii/1/ensayos/modos.htm.

González L. (2007) La Pedagogía Crítica de Henry A. Giroux. Rev Sinéctica, 29-86. URL: Pedagogía de Frontera Giroux.pdf

INCAP/OPS. (2000) Hacia la seguridad alimentaria y nutricional en el Siglo XXI. Memorias de Reunión Científica. Guatemala, 6-8 septiembre de 1999.

Kammar-García, A., Vidal-Mayo, J. J., Vera-Zertuche, J. M., Lazcano-Hernández, M., Vera-López, O., Segura-Badilla, O., Aguilar-Alonso, P., y Navarro-Cruz, A. R. (2020). Imparct of comorbidities in mexican SARS-COV-2-positive patients: A retrospective analysis in a national cohort. Revista de investigacion clinica; organo del Hospital de Enfermedades de la Nutricion, 72(3), 151–158. DOI: https://doi.org/10.24875/RIC.20000207

Mason P., Lang T. (2017) Sustainable diets: how ecological nutrition can transform consumption and the food system Routledge, Oxon, UK. DOI: https://doi.org/10.4324/9781315802930

Mundo-Rosas , V., Vizuet-Vega, N. I., Martínez-Domínguez , J., Morales-Ruán , M. C., Pérez-Escamilla, R., & Shamah-Levy , T. (2018). Evolución de la inseguridad alimentaria en los hogares mexicanos: 2012-2016. Salud Pública de México, 60(3), 309-318. Obtenido de https://www.medigraphic.com/pdfs/salpub DOI: https://doi.org/10.21149/8809

Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. 1996. “Informe de políticas, seguridad alimentaria. Cumbre Mundial de la Alimentación en Roma, Italia” Dirección de Economía Agrícola y del Desarrollo.

Posso, M., Comas, M., Román, M., Domingo, L., Louro, J., González, C., Sala, M., Anglès, A., Cirera, I., Cots, F., Frías, V. M., Gea, J., Güerri-Fernández, R., Masclans, J. R., Noguès, X., Vázquez, O., Villar-García, J., Horcajada, J. P., Pascual, J., y Castells, X. (2020). Comorbidities and Mortality in Patients With COVID-19 Aged 60 Years and Older in a University Hospital in Spain. Archivos de bronconeumologia, 56(11), 756–758. DOI: https://doi.org/10.1016/j.arbres.2020.06.012

Wilson, N., Cleghorn, C., Cobiac, L., Mizdrak, A., y Nghiem, N. (2019). Achieving Healthy and Sustainable Diets: A Reviewof the Results of Recent Mathematical Optimization Studies. Advances in Nutrition,10, S389-S203. DOI: https://doi.org/10.1093/advances/nmz037

Published

2021-09-30

How to Cite

Crocker Sagastume, R. C., Esparza Alvarado, N. R., Huerta García, L. C., & Pérez Boarín, A. L. (2021). Family food security and sustainable households of student nutrition practitioners during the COVID 19 pandemic. RESPYN Revista Salud Pública Y Nutrición, 20(4), 1–10. https://doi.org/10.29105/respyn20.4-1

Issue

Section

Artículo Original

Most read articles by the same author(s)