Impact of purchasing behavior in food with front-of-pack warning signs
DOI:
https://doi.org/10.29105/respyn21.3-4Keywords:
Warning signs, Frontal labeling, Front-of-pack, ImpactAbstract
Introduction: Given the abundance of food products high in critical nutrients, front-of-pack warning signs were implemented in them with the objective of providing information to the consumer that helps them choose healthy foods. Objective: To describe the published findings on the results of front-of-pack warning signs of prepackaged foods in the purchasing behavior of the Latin American population from a systematic review of scientific production. Method: Systematic review according to PRISMA recommendations, search carried out in EBSCO, REDALYC, Scielo and Siicyt databases. Results: We identified and consulted 32 studies, 9 of which were included for providing results on the impact of front-of-pack warning signs. Conclusions: The warning signs in frontal labeling had a positive effect on the choice of healthy foods, with variable results in the dimensions of purchase and consumption. Locally representative studies are needed to identify the most effective labeling format for each population. The implementation of warning signs as public health policy should be accompanied by a framework of strategies that improve access to healthy food and education for the general population.
Downloads
References
Alaniz-Salinas, N. y Castillo-Montes, M. (2020). Evaluación del etiquetado frontal de advertencia de la Ley de Alimentos en adultos responsables de escolares de las comunas de La Serena y Coquimbo. Revista Chilena de Nutrición, 47(5), 738–749. doi:10.4067/S0717-75182020000500738. DOI: https://doi.org/10.4067/s0717-75182020000500738
Cabrera, J. (2020). Estudios sobre la influencia del etiquetado frontal en los alimentos sobre el comportamiento de los consumidores en diversos países y en Colombia Breve revisión del estado actual. Revista de la Asociación Colombiana de Ciencia y Tecnología de Alimentos, 28(49), 1-36. Recuperado de PROPUESTA (wordpress.com)
Cea, J., Vargas, C., y Pontarelli, F. (2019). Decisión de compra del consumidor: Efecto del etiquetado chileno de alimentos. Revista Venezolana de Gerencia, (2). Recuperado de Vista de Decisión de compra del consumidor: Efecto del etiquetado chileno de alimentos (produccioncientificaluz.org)
Diario Oficial de la Federación. (2019). Proyecto de Modificación a la Norma Oficial Mexicana NOM-051-SCFI/SSA1-2010, Especificaciones generales de etiquetado para alimentos y bebidas no alcohólicas preenvasados-Información comercial y sanitaria, publicada el 5 de abril de 2010. DOF: 11/10/19. Recuperado de: DOF - Diario Oficial de la Federación
Durán, S., Silva, J., Caichac, A., Araneda, J., Willson, W., Buhring, R., Pacheco, V., Encina, C., Ahumada, D. Fernández-Salamanca, M., Neira, A., Aravena, P., Villarroel, P., Fernández, E., y Moya, J. (2020). Stages of change in the purchase of ultra-processed snacks among university students after the implementation of the chilean food law; a multi-center study. Revista de la Sociedad Latinoamericana de Nutrición, 70(4), 263-268. doi:10.37527/2020.70.4.004 DOI: https://doi.org/10.37527/2020.70.4.004
Galán, P., Manon, E., Britos, S., Borg, A., Pettigrew, S., Hercberg, S., y Chantal, J. (2019). Evaluación de la comprensión objetiva de 5 modelos de etiquetado frontal de alimentos en consumidores argentinos: resultados de un estudio comparativo. Diaeta (B. Aires), 37(166), 20–30. Recuperado de (PDF) Evaluación de la comprensión objetiva de 5 modelos de etiquetado frontal de alimentos en consumidores argentinos: resultados de un estudio comparativo (researchgate.net)
Hernández, R., Fernández, C., y Baptista, P. (2014). Metodología de la investigación (6a. ed). México D.F.: McGraw-Hill.
Hernández-Nava, L., Manon, E., Aguilar-Salinas, C., Córdova-Villalobos, J., Barriguete-Meléndez, J., Pettigrew, S., Hercberg, S., Chantal, J. y Galán, P. (2019). Impacto de diferentes etiquetados frontales de alimentos según su calidad nutricional: estudio comparativo en México. Salud Pública de México, 61(5), 609–618. doi: 10.21149/10318. DOI: https://doi.org/10.21149/10318
Hutton, B., Catalá-López, F., y Moher, D. (2016). La extensión de la declaración PRISMA para revisiones sistemáticas que incorporan metaanálisis en red: PRISMA-NMA. Medicina Clínica, 147(6), 262–266. doi: https://doi.org/10.1016/j.medcli.2016.02.025 DOI: https://doi.org/10.1016/j.medcli.2016.02.025
Martínez, A. (2017). La consolidación del ambiente obesogénico en México. Estudios Sociales., 27(50), 1–32. doi: http://dx.doi.org/10.24836/es.v27i50.454 DOI: https://doi.org/10.24836/es.v27i50.454
Meléndez-Illanes, L., Olivares, S., Sáez-Carillo, K., Zapata, D., Muñoz, S., y Granfeldt, G. (2019). Actitudes de madres de preescolares ante la implementación de la ley de etiquetado nutricional en Chile. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 69(3), 165–173. doi: 10.37527/2019.69.3.005. DOI: https://doi.org/10.37527/2019.69.3.005
Organización Mundial de la Salud. (2021). Enfermedades no transmisibles. Datos y cifras. Recuperado de Enfermedades no transmisibles - OPS/OMS | Organización Panamericana de la Salud (paho.org)
Organización Mundial de la Salud. (2021). Obesidad y sobrepeso. Datos y cifras. Recuperado de Obesidad y sobrepeso (who.int)
Organización Mundial de la Salud y Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (1985). Codex Alimentarius. Normas Internacionales de Alimentos. Directrices sobre etiquetado nutricional CAC/GL 2-1985.
Pineda, V. y Estrada, E. (2020). Comparación de tres modelos de etiquetado nutricional frontal de productos industrializados en Perú, 2019. Perspectivas en Nutrición Humana, 22(1), 35–45. doi: 10.17533/udea.penh.v22n1a03 DOI: https://doi.org/10.17533/udea.penh.v22n1a03
Rivera, J., Colchero, M., Fuentes M., González de Cosío, T., Aguilar, C., Hernández, G., y Barquera, S. (2018). La obesidad en México. Estado de la política pública y recomendaciones para su prevención y control. Cuernavaca, México: Instituto Nacional de Salud Pública. p. 107. Recuperado de La Obesidad en México (insp.mx)
Sandoval, S., Domínguez, S. y Cabrera, A. (2009). De golosos y tragones están llenos los panteones: cultura y riesgo alimentario en Sonora. Estudios sociales, 17, 149-179. Recuperado de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-45572009000300007&lng=es&tlng=es.
Santos-Antonio, G., Bravo-Rebatta, F., Velarde-Delgado, P., y Aramburu, A. (2019). Efectos del etiquetado nutricional frontal de alimentos y bebidas: sinopsis de revisiones sistemáticas. Rev. Panam Salud Publica, 43, 1-8. doi: https://doi.org/10.26633/RPSP.2019.62 DOI: https://doi.org/10.26633/RPSP.2019.62
Quintiliano, D., Gomes, T., Araneda, J., y Pinheiro, A. (2021). Impacto de los mensajes frontales de advertencia en el patrón de compra de alimentos en Chile. Nutrición Hospitalaria, 38(2), 358-365. doi: https://dx.doi.org/10.20960/nh.03311 DOI: https://doi.org/10.20960/nh.03311
Sebastian-Ponce, M., Sanz-Valero, J., y Wanden-Berghe, C. (2015). Información percibida por los consumidores a través del etiquetado sobre las grasas presentes en los alimentos: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria, 31(1), 129-142. doi:10.3305/nh.2015.31.1.8396
Stern, D., Tolentino, L., y Barquera, S. (2011). Revisión del etiquetado frontal: análisis de las Guías Diarias de Alimentación (GDA) y su comprensión por estudiantes de nutrición en México. Cuernavaca, México: Instituto Nacional de Salud Pública. Recuperado de Etiquetado-Evaluación-GDA-por-Barquera-y-col.pdf (elpoderdelconsumidor.org)
Valverde-Aguilar, M., Espadín-Alemán, C. Torres-Ramos, N. y Liria-Domínguez, R. (2018). Preferencia de etiquetado nutricional frontal: octógono frente a semáforo GDA en mercados de Lima, Perú. Acta Médica Peruana, 35(3), 145-152. Recuperado de Espadín_AC.pdf (upc.edu.pe) DOI: https://doi.org/10.35663/amp.2018.353.566
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Elba Abril Valdez, Grecia Denisse Mendívil Apodaca
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The rights of the work belong to the author or authors, however, by sending it for publication in the Public Health and Nutrition Magazine of the Faculty of Public Health and Nutrition of the Autonomous University of Nuevo León, they grant the right for its first publication in between electronic, and possibly, in print to the Public Health and Nutrition Magazine. The license used is the Creative Commons attribution, which allows third parties to use what is published whenever the authorship of the work is mentioned and the first publication that is in the Public Health and Nutrition Magazine. Likewise, the author or authors will take into account that it will not be allowed to send the publication to any other journal, regardless of the format. The authors will be able to make other independent and additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the article published in the Public Health and Nutrition Magazine (e.g., institutional repository or publication in a book) provided they clearly state that The work was published for the first time in the Public Health Magazine, Magazine of the Faculty of Public Health and Nutrition of the Autonomous University of Nuevo León.