Level of food insecurity, nutritional status and associated sociodemographic factors in residents of Oaxaca, Mexico

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29105/respyn22.2-719

Keywords:

food insecurity, risk factors, nutritional status

Abstract

Introduction: Food insecurity impacts the nutritional status of populations, being the lack of availability and accessibility of food derived from poverty, one of the main factors that contribute to its appearance. Objective: to identify the level of food insecurity, nutritional status and associated sociodemographic factors in residents of Oaxaca, Mexico. Material and method: cross-sectional study in 297 people. The Latin American and Caribbean Food Security Scale was applied, sociodemographic and anthropometric data were collected and compared between levels of food insecurity. Results: A high prevalence of overweight + obesity and food insecurity of 86.4% and 76.1% respectively was found. People with severe insecurity had higher BMI, ICT and waist circumference; as well as lower socioeconomic level and education of the head of the household. The presence of children under 18 years of age increased the risk of food insecurity by 27% [RP=1.27; CI:1.02-1.58)]. Conclusions: It is important to promote the improvement of social conditions, strengthening educational, economic and nutritional programs, mainly in homes with the presence of minors.

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Author Biographies

María del Pilar Ramírez Díaz, University of the Isthmus

Profesora Investigadora de Tiempo Completo de la Licenciatura en Nutrición de la Universidad del Istmo, Campus Juchitán, Oaxaca

Licenciada en Nutrición por la Universidad Veracruzana

Maestra en Salud Pública, por el Instituto de Salud Pública de la Universidad Veracruzana.

Jorge Fernando Luna Hernández, University of the Isthmus

Profesor Investigador de Tiempo Completo de la Licenciatura en Nutrición.

Coordinador de proyectos de Investigación de Salud Pública y Biomedicina.

Edna Isabel Rodríguez López, University of the Isthmus

Profesora Investigadora de Tiempo Completo de la Licenciatura en Nutrición de la UNiversidad del Istmo, Oaxaca

Licenciada en Nutrición por la Universidad de la Sierra Sur

Maestra en Ciencias de la Nutrición Poblacional por el Instituto Nacional de Salud Pública

Gabriel Hernández Ramírez, University of the Isthmus

Profesor Investigador de Tiempo Completo de la Licenciatura en Nutrición de la Universidad del Istmo, Juchitán, Oaxaca

Químico Farmacéutico Biólogo

Maestría en Ciencias Alimentarias

 

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Published

2023-04-19

How to Cite

Ramírez Díaz, M. del P., Luna Hernández, J. F., Rodríguez López, E. I., & Hernández Ramírez, G. (2023). Level of food insecurity, nutritional status and associated sociodemographic factors in residents of Oaxaca, Mexico. RESPYN Revista Salud Pública Y Nutrición, 22(2), 1–11. https://doi.org/10.29105/respyn22.2-719

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