Cardiovascular risk and polyphenol consumption in students of basic area of Nutrition

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29105/respyn23.1-777

Keywords:

Flavonoids, Hypertension, BMI, Obesity

Abstract

Introduction: University students may develop bad habits and have cardiovascular risk factors. Polyphenols are bioactive compounds with cardioprotective capacity. Objective: To estimate cardiovascular risk and polyphenol consumption in students of the basic area of the bachelor’s degree in Nutrition of the Autonomous University of Yucatan (UADY).  Materials and methods: Quantitative cross-sectional analytical study with a sample of 33 students of the basic area of the degree in Nutrition of the UADY, selected by convenience. Anthropometric and blood pressure measurements were taken; polyphenol intake was estimated from a 24-hour recall and the Phenol Explorer and USDA Flavonoids Content databases. Results: Cardiovascular risk was identified according to anthropometric indicators waist-hip ratio (27.3%), body mass index (24.2%), fat mass percentage (12.1%) and blood pressure (9.1%), being more prevalent in men than in women. The median intake of total polyphenols was 50 mg/day; lignans, stilbenes and other polyphenols were consumed in virtually null amounts. There was no statistical association between polyphenol consumption and cardiovascular risk. Conclusion: Students of the basic area of the Bachelor's degree in Nutrition are at risk of cardiovascular disease. Polyphenol consumption was low compared to other studies of similar population.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Yuliana Carolina López-Quintal, Autonomous University of Yucatán

Pasante de Lic. en Nutrición

Egresada de la Universidad Autónoma de Yucatán

María Luisa Ávila-Escalante, Autonomous University of Yucatán

Licenciada en Nutrición, egresada de la Universidad Autónoma de Yucatán

Maestra en Ecología Humana, por el CINVESTAV campus Mérida.

Doctora en Biología Humana, por la Loughborough University (Reino Unido).

Área de interés: Crecimiento y desarrollo

Javier Humberto Perera-Rios, Autonomous University of Yucatán

Ingeniero Bioquímico, por el Instituto Tecnológico de Mérida

Maestro en Investigación en Salud, por la Universidad Autónoma de Yucatán

Área de interés: Salud ambiental y poblacional y toxicología

María del Rosario Barradas-Castillo, Autonomous University of Yucatán

Licenciada en Nutrición, por la Universidad Veracruzana

Maestra en Inovación Educativa, por la Universidad Autónoma de Yucatán

Actualmente estudiando una segunda Licenciatura en Gerontología, en la Universidad Mesoamericana

Área de interés: Calidad de vida, adulto mayor

Irma Aranda González, Autonomous University of Yucatán

  

References

Alarcón, R. A. Y., López, M. F. R., & Loor, C. L. P. (2018). Influencia de estilos de vida en el estado nutricional de estudiantes universitarios. Perspectivas en nutrición humana, 20(2), 145-156. https://doi.org/10.17533/udea.penh.v20n2a03 DOI: https://doi.org/10.17533/udea.penh.v20n2a03

Aragón, D. M., Rivera, M. F., & Lizcano, F. (2020). Papel de la célula grasa en el riesgo cardiovascular. Revista Colombiana de Cardiología, 27(6), 576-581. https://doi.org/10.1016/j.rccar.2020.04.007 DOI: https://doi.org/10.1016/j.rccar.2020.04.007

Aslam, M., Arshad, S., Meer, F., Azhar, S., Saleem, A., Toor, J., Abdullah, M., Rafay, M. A., & Rehman, U. U. (2022). Practice and application of knowledge by nutrition students in Pakistan. Pakistan biomedical journal, 5(1). https://doi.org/10.54393/pbmj.v5i1.127 DOI: https://doi.org/10.54393/pbmj.v5i1.127

Bauce, G. & Moya-Sinfontes M. (2022). Relación entre el IMC y otros indicadores de riesgo de obesidad en estudiantes universitarios. Avances en Biomedicina. 11 (1): 44-53.

Behl, T., Bungău, S., Kumar, K., Zengin, G., Khan, F., Kumar, A., Kaur, R., Venkatachalam, T., Ţiţ, D. M., Vesa, C. M., Bârsan, G., & Moşteanu, D. (2020). Pleotropic effects of polyphenols in cardiovascular system. Biomedicine & Pharmacotherapy, 130, 110714. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2020.110714 DOI: https://doi.org/10.1016/j.biopha.2020.110714

Bhagwat, Seema; Haytowitz, David B. (2022). USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods, Release 3.3 (March 2018). Nutrient Data Laboratory, Beltsville Human Nutrition Research Center, ARS, USDA. https://doi.org/10.15482/USDA.ADC/1529181. Accessed 2023-11-10.

Carvajal, M. C. (2018). Riesgo cardiovascular en estudiantes universitarios. Revista Salud, Historia Y Sanidad, 7(2), 23–35. https://agenf.org/ojs/index.php/shs/article/view/220

Condori-Huanca, G. L. & Murillo-Quiroga, N., & Pinto-Barrios, J. O. (2021). Prevalencia de factores de riesgo cardiometabólico en estudiantes de Enfermería de la Universidad Católica Boliviana “San Pablo” Pucarani gestión 2019. Current Opinion Nursing & Research, 3(2), 38-50. ISSN: 2707-4676.

Del Alba Gimenez, L., Degiorgio, L. S., Zechín, M. D., Balbi, M. I., Villani, M., Manni, D., Paoletti, D. L., Cova, V. N., & Martinelli, M. (2019). Factores de riesgo de enfermedad cardiovascular en estudiantes universitarios SITARIOS. Revista Argentina de Cardiologia, 87(3), 203-209. https://doi.org/10.7775/rac.es.v87.i3.14397 DOI: https://doi.org/10.7775/rac.es.v87.i3.14397

Del Bò, C., Bernardi, S., Marino, M., Porrini, M., Tucci, M., Guglielmetti, S., Cherubini, A., Carrieri, B., Kirkup, B., Kroon, P. A., Zamora-Ros, R., Liberona, N. H., Andrés‐Lacueva, C., & Riso, P. (2019). Systematic Review on polyphenol intake and health outcomes: Is there sufficient evidence to define a Health-Promoting Polyphenol-Rich dietary pattern? Nutrients, 11(6), 1355. https://doi.org/10.3390/nu11061355 DOI: https://doi.org/10.3390/nu11061355

Del Campo Cervantes, J. M., González, L. G., & Rosales, A. G. (2015). Relación entre el índice de masa corporal, el porcentaje de grasa y la circunferencia de cintura en universitarios. Investigación y ciencia de la Universidad Autónoma de Aguascalientes, 65, 26-32. https://doi.org/10.33064/iycuaa2015653579 DOI: https://doi.org/10.33064/iycuaa2015653579

Famodu, O. A., Barr, M. L., Colby, S., Zhou, W., Holásková, I., Leary, M., Byrd‐Bredbenner, C., Mathews, A., & Olfert, M. D. (2018b). Neck circumference positively relates to cardiovascular risk factors in college students. International Journal of Environmental Research and Public Health, 15(7), 1480. https://doi.org/10.3390/ijerph15071480 DOI: https://doi.org/10.3390/ijerph15071480

Ferrari, M. A. (2013). Estimación de la ingesta por recordatorio de 24 horas. Diaeta (B. Aires), 31(143), 20-25. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-689046

Gallagher, D., Heymsfield, S. B., Heo, M., Jebb, S. A., Murgatroyd, P. R., & Sakamoto, Y. (2000). Healthy Percentage body fat ranges: An approach for developing guidelines based on body mass index. The American Journal of Clinical Nutrition, 72(3), 694-701. https://doi.org/10.1093/ajcn/72.3.694 DOI: https://doi.org/10.1093/ajcn/72.3.694

Gao, Q., Yuan, X., Yang, J., & Fu, X. (2020). Dietary profile and phenolics consumption in university students from the Ningxia Hui autonomous region of China. BMC Nutrition, 6(1). https://doi.org/10.1186/s40795-020-00386-z DOI: https://doi.org/10.1186/s40795-020-00386-z

Godos, J., Sinatra, D., Blanco, I., Mulè, S., Verde, M., & Marranzano, M. (2017). Association between dietary phenolic acids and hypertension in a Mediterranean cohort. Nutrients, 9(10), 1069. https://doi.org/10.3390/nu9101069 DOI: https://doi.org/10.3390/nu9101069

González, C. C., Lastre-Amell, G., Alejandra-Oróstegui, M., Ruiz-Escorcia, L., & Muñoz, A. P. (2021). Assessment of body composition according to obesity risk factor in university. Salud, 36(1), 81-96. https://doi.org/10.14482/sun.36.1.616.3 DOI: https://doi.org/10.14482/sun.36.1.616.3

Li, M., Cui, X., Meng, Y., Cheng, M., He, J., Yuan, W., Ni, J., & Liu, J. (2023). Prevalence of hypertension and its association with cardiovascular risk factors in college students in Hunan, China. International Journal of General Medicine, Volume 16, 411-423. https://doi.org/10.2147/ijgm.s379957 DOI: https://doi.org/10.2147/IJGM.S379957

Marín-Canul, J. E., Mut-Martı́n, M., Espinoza-García, A. S., Pérez-Izquierdo, O., Ávila‐Escalante, M. L., Góngora-Alfaro, J. L., & Aranda-González, I. (2023). Consumo y principales fuentes alimentarias de polifenoles en egresados de la Licenciatura en Nutrición de una Universidad pública del Sureste de México. Acta Universitaria, 33, 1-16. https://doi.org/10.15174/au.2023.3863 DOI: https://doi.org/10.15174/au.2023.3863

Miranda, A., Steluti, J., Fisberg, R. M., & Marchioni, D. M. L. (2016). Association between polyphenol intake and hypertension in adults and older adults: A Population-Based Study in Brazil. PLOS ONE, 11(10), e0165791. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0165791 DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0165791

Morales, G., Del Valle, C., Soto, Á., & M, D. I. (2013). Factores de riesgo cardiovascular en estudiantes universitarios. Revista chilena de nutrición, 40(4), 391-396. https://doi.org/10.4067/s0717-75182013000400010 DOI: https://doi.org/10.4067/S0717-75182013000400010

Neveu, V., Perez-Jimenez, J., Vos, F., Crespy, V., du Chaffaut, L., Mennen, L., Knox, C., Eisner, R., Cruz, J., Wishart, D., & Scalbert, A. (2010). Phenol-Explorer: an online comprehensive database on polyphenol contents in foods. Database, 2010,1-9. https://doi.org/10.1093/database/bap024 DOI: https://doi.org/10.1093/database/bap024

OMS. (1995). El estado físico: uso e interpretación de la antropometría: informe de un comité de expertos de la OMS. 854: 387.

OMS. (2008). Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation. P. 30

Parada-Sánchez, H. D. y Gálvez-Pardo, A. Y. (2022). Composición corporal y hábitos alimentarios en estudiantes universitarios. Revista de Investigación Cuerpo, Cultura y Movimiento, 12(2). https://doi.org/10.15332/2422474X.7882 DOI: https://doi.org/10.15332/2422474X.7882

Paredes, J. G. (2022). Análisis de composición corporal y su uso en la práctica clínica en personas que viven con obesidad. Revista Médica Clínica Las Condes, 33(6), 615-622. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2022.08.005 DOI: https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2022.08.005

Pérez Lizaur, A., Castro Becerra, A., Palacios González, B. y Flores Galicia, I. (2014). Sistema Mexicano de Alimentos Equivalentes, 4a. edición. País: Pérez Lizaur, Ana Berta

Pérez, R. Aranceta, J. Salvador, G. Varela-Moreiras, G. 2015. Métodos de frecuencia de consumo alimentario. Rev Esp Nutr Comunitaria. 21 (1): 45-52. DOI: 10.14642/RENC.2015.21.sup1.5050

Prabhu, S., Molath, A., Choksi, H., Kumar, S., & Mehra, R. (2021). Classifications of polyphenols and their potential application in human health and diseases. International journal of physiology, nutrition and physical education, 6(1), 293-301. https://doi.org/10.22271/journalofsport.2021.v6.i1e.2236 DOI: https://doi.org/10.22271/journalofsport.2021.v6.i1e.2236

Quiñones, M., Miguel, M., & Aleixandre, A. (2012). Los polifenoles, compuestos de origen natural con efectos saludables sobre el sistema cardiovascular. nutrición Hospitalaria, 27(1), 76-89. https://doi.org/10.3305/nh.2012.27.1.5418

Ramírez, L. Duarte, E. Ávila, J. Janssen, R. Molina, F. Quintanilla, R. Hernández, A. Canto, E. Laviada, H. (2018). Circunferencia de Cuello como indicador de sobrepeso y obesidad en comparación con indicadores antropométricos estándar. 5. 18-25.

Richardson, S., Steffen, L. M., Swett, K., Smith, C., Burke, L., Zhou, X., Shikany, J. M., & Rodríguez, C. J. (2015). Dietary total isoflavone intake is associated with lower systolic blood pressure: the coronary artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) study. Journal of Clinical Hypertension, 18(8), 778-783. https://doi.org/10.1111/jch.12760 DOI: https://doi.org/10.1111/jch.12760

Rodríguez, J. H., Espinal, O. M. M., & Domínguez, Y. A. (2018). Utilidad del índice cintura/cadera en la detección del riesgo cardiometabólico en individuos sobrepesos y obesos. DOAJ (DOAJ: Directory of Open Access Journals). https://doaj.org/article/31b71d312e264aee85c182fe747e4f96

Rodríguez-Lagunas, M. J., Pérez-Cano, F. J., Vicente, F., Pereira, P., & Castell, M. (2020). Dietary Consumption of Polyphenols in University Students—Relationship with Their Health-Related Habits. First International Electronic Conference on Nutrients, Microbiota and Chronic Disease. MDPI. Retrieved from http://dx.doi.org/10.3390/IECN2020-06991 DOI: https://doi.org/10.3390/IECN2020-06991

Sánchez-Arias, A. G., Bobadilla-Serrano, M. E., Dimas-Altamirano, B., Gómez-Ortega, M., & González-González, G. (2016). Enfermedad cardiovascular: primera causa de morbilidad en un hospital de tercer nivel. Revista Mexicana de Cardiología, 27, 98-102. https://www.medigraphic.com/pdfs/cardio/h-2016/hs163a.pdf

Sarré-Álvarez, D., Cabrera-Jardines, R., Rodríguez-Weber, F. L., & Díaz-Greene, E. J. (2018). Enfermedad cardiovascular Aterosclerótica. Revisión de las escalas de riesgo y edad cardiovascular. Medicina interna de México, 34(6), 910-923. https://doi.org/10.24245/mim.v34i6.2136

Suárez-Landazábal, O., Sotomayor, C. V., Parody, A., Delgado, A. R., & Rebolledo-Cobos, R. (2019). Prevalencia de hipertensión arterial y de sus factores de riesgo en estudiantes universitarios de Barranquilla, Colombia. Revista de la Facultad de Ciencias de la Salud, 21(2), 16-23. https://doi.org/10.47373/rfcs.2019.v21.1372 DOI: https://doi.org/10.47373/rfcs.2019.v21.1372

Tangney, C., & Rasmussen, H. (2013). Polyphenols, inflammation, and cardiovascular disease. Current Atherosclerosis Reports, 15(5). https://doi.org/10.1007/s11883-013-0324-x DOI: https://doi.org/10.1007/s11883-013-0324-x

Tinoco, L. A. V., Torres, R. S. L., Villacís, P. A. B., Mora, H. I. A., Rivera, J. A. A., Lloay, A. S. P., Zúñiga, M. M. J., Júpiter, D. M. A., & Guaman, J. D. T. (2022). Hipertensión arterial como factor de riesgo cardiovascular. Zenodo (CERN European Organization for Nuclear Research). https://doi.org/10.5281/zenodo.7406818

Vanltallie, T. B. (2009). Waist Circumference: a useful index in clinical care and health promotion. Nutrition Reviews, 56(10), 300-302. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.1998.tb01663 DOI: https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.1998.tb01663.x

Vásquez, R., García, V. G., Lucares, J., Veganzones, M., & Vidal, F. (2019). Asociación de circunferencia de cuello con parámetros metabólicos, estado nutricional y grasa abdominal en estudiantes del área de la Salud de la Universidad del Desarrollo. https://repositorio.udd.cl/handle/11447/3238

Whelton, P. K., Carey, R. M., Aronow, W. S., Casey, D. E., Collins, K. J., Himmelfarb, C. D., DePalma, S. M., Gidding, S. S., Jamerson, K., Jones, D. W., MacLaughlin, E. J., Muntner, P., Ovbiagele, B., Smith, S. C., Spencer, C. C., Stafford, R. S., Taler, S. J., Thomas, R. J., Williams, K. A., . . . Wright, J. T. (2018). 2017 ACC/AHA/AAPA/ABC/ACPM/AGS/APhA/ASH/ASPC/NMA/PCNA Guideline for the Prevention, Detection, Evaluation, and Management of High Blood Pressure in Adults: Executive Summary: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines. Hypertension, 71(6), 1269-1324. https://doi.org/10.1161/hyp.0000000000000066 DOI: https://doi.org/10.1161/HYP.0000000000000066

Wilson, O. W. A., Matthews, P. J., Duffey, M., Papalia, Z., & Bopp, M. (2020). Changes in Health Behaviors and Outcomes following Graduation from Higher Education. International journal of exercise science, 13(5), 131–139.

Yang, Y. J., Kim, Y. J., Kim, J. Y., & Kwon, O. (2012). Dietary flavan-3-Ols intake and metabolic syndrome risk in Korean adults. Nutrition Research and Practice, 6(1), 68. https://doi.org/10.4162/nrp.2012.6.1.68 DOI: https://doi.org/10.4162/nrp.2012.6.1.68

Zea-Robles, A. C., León-Ariza, H. H., Botero‐Rosas, D. A., Afanador-Castañeda, H. D., & Pinzón-Bravo, L. A. (2014). Factores de riesgo cardiovascular y su relación con la composición corporal en estudiantes universitarios. Revista de salud pública. https://doi.org/10.15446/rsap.v16n4.38878 DOI: https://doi.org/10.15446/rsap.v16n4.38878

Published

2024-03-21

How to Cite

López-Quintal, Y. C., Ávila-Escalante, M. L., Perera-Rios, J. H., Barradas-Castillo, M. del R., & Aranda González, I. (2024). Cardiovascular risk and polyphenol consumption in students of basic area of Nutrition. RESPYN Revista Salud Pública Y Nutrición, 23(1), 1–11. https://doi.org/10.29105/respyn23.1-777

Issue

Section

Artículo Original