Family food security and sustainable households of student nutrition practitioners during the COVID 19 pandemic.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29105/respyn20.4-1

Keywords:

Seguridad alimentaria, hogares sustentables, COVID 19

Abstract

Introduction: The family food security and vulnerability situation of students practicing Nutrition is analyzed. Objective: To improve the forms of educational response linked to sustainable homes in a Center of the University of Guadalajara, in the context of the COVID 19 pandemic. Material and method: 67 families are selected from a universe of 122 families of practicing students. A participatory action research methodological design is applied; Data are collected with a survey, which includes elements of the epidemiological chain of food safety and the analysis of written discourse to evaluate the responses of students to family problems. Results: 70% obtain food from the market and supermarket, 10.4% from home production; half of the population consumes dairy, meat, and sugars daily. The prevalence of overweight / obesity is 46.25%; 6% have suffered from Covid-19 and 10.5% have a previous illness. 91.84% of the students perform intervention in the use and production of food to improve their situation of food vulnerability. Conclusions: The families of the students have food insecurity and vulnerability according to indicators of sustainable production and food consumption, this impacts on the nutritional status and prevalence of chronic-degenerative diseases associated with COVID-19.

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Author Biographies

Renè Cristòbal Crocker Sagastume, Universidad de Guadalajara

Profesor investigador Titular, Instituto Regional de Investigación en Salud Pública, Departamento de Salud Pública, Centro Universitario de Ciencias de la Salud, Universidad de Guadalajara

Nohemí Rahel Esparza Alvarado, Universidad de Guadalajara

Pasante de Licenciatura de Nutrición adscrita al Programa de Talentos Jóvenes a la Ciencia del Instituto Regional de Investigación en Salud Pública de la Universidad de Guadalajara.

Lourdes Concepción Huerta García, Universidad de Guadalajara

Alumna en prácticas profesionales de la Licenciatura en Nutrición con orientación a la investigación, adscrita al Programa de Talentos Jóvenes a la Ciencia del Instituto Regional de Investigación en Salud Pública de la Universidad de Guadalajara

Ariadna Lizbeth Pérez Boarín, Universidad de Guadalajara

Alumna en prácticas profesionales de la Licenciatura en Nutrición con orientación a la investigación, adscrita al Programa de Talentos Jóvenes a la Ciencia del Instituto Regional de Investigación en Salud Pública de la Universidad de Guadalajara

References

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Published

2021-09-30

How to Cite

Crocker Sagastume, R. C., Esparza Alvarado, N. R., Huerta García, L. C., & Pérez Boarín, A. L. (2021). Family food security and sustainable households of student nutrition practitioners during the COVID 19 pandemic. RESPYN Revista Salud Pública Y Nutrición, 20(4), 1–10. https://doi.org/10.29105/respyn20.4-1

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