Psychological characteristics, lifestyles and eating habits in university students in Medellín, Colombia

Authors

  • Mely Isabella Serna Ortega Facultad de Ciencias de la Nutrición y los Alimentos. Universidad CES. Medellín https://orcid.org/0000-0003-2422-6699
  • María Paola Obando Naspiran Facultad de Ciencias de la Nutrición y los Alimentos. Universidad CES. Medellín, Colombia. https://orcid.org/0000-0002-4263-7005
  • Daniela Sánchez Acosta Docente investigadora. Facultad de Psicología y Facultad de Ciencias de la Nutrición y los Alimentos. Universidad CES. Medellín, Colombia. https://orcid.org/0000-0003-1665-9718
  • Sandra Ivonne Pérez Sierra Docente investigadora. Facultad de Ciencias de la Nutrición y los Alimentos. Universidad CES. Medellín, Colombia https://orcid.org/0000-0002-6472-6148
  • Melissa Botero Bernal Facultad de Psicología. Universidad CES. Medellín, Colombia https://orcid.org/0000-0003-4243-7684

DOI:

https://doi.org/10.29105/respyn21.2-3

Keywords:

college students, , depression, feeding

Abstract

Introduction: There is a relationship between psychological characteristics such as anxiety, fear, and sadness, with lifestyles and eating habits, specifically in the university population. Objective: To describe the psychological characteristics, lifestyles and eating habits of first-semester students at a private university in Medellín, Colombia during the years 2015-2018. Material and method: Observational, descriptive, retrospective study, from secondary sources and with an analytical tendency. The data obtained from an ad hoc questionnaire applied to first-semester students from a private university were taken that investigated their perception of some psychological characteristics, lifestyles and eating habits. Results: A statistically significant association was found between suicidal ideation and meat consumption, as well as sugar consumption with the presence of fear. Proportionally inverse relationship between fruit consumption and the presence of anxiety and sadness. Conclusions: These statistics are of great relevance because they show the need to create plans and projects focused on improving the life habits of students who are beginning to enter university life, since their development will depend on this during their career. Diets low in fat and sugars, but rich in fruits and vegetables, are recommended as elements that can reduce the presence of problems related to mental health.

Downloads

Download data is not yet available.

References

American Psychological Association. (2010). Trastornos de la ansiedad: el papel de la psicoterapia en el tratamiento eficaz. APA. https://www.apa.org/topics/anxiety/tratamiento

Angelucci, L. T., Cañoto, Y., & Hernández, M. J. (2017). Influencia del estilo de vida, el sexo, la edad y el IMC sobre la salud física y psicológica en jóvenes universitarios. Avances en Psicología Latinoamericana, 35(3), 531. https://doi.org/10.12804/revistas.urosario.edu.co/apl/a.4454 DOI: https://doi.org/10.12804/revistas.urosario.edu.co/apl/a.4454

Akbaraly TN, Brunner EJ, Ferrie JE, Marmot MG, Kivimaki M, et al. (2009) Dietary pattern and depressive symptoms in middle age. Br J Psychiatry 195: 408-413. DOI: https://doi.org/10.1192/bjp.bp.108.058925

Ariza, L. M. F., Durán, M. C. A., Cubillos, Z. J. D., & Campo-Arias, A. (2006). Consistencia interna y análisis de factores de la escala APGAR para evaluar el funcionamiento familiar en estudiantes de básica secundaria. Revista Colombiana de Psiquiatría, 1, 7.

Becerra Bulla, F., Pinzón Villate, G., Vargas Zarate, M., Martínez Marín, E. M., & Callejas Malpica, E. F. (2016). Cambios en el estado nutricional y hábitos alimentarios de estudiantes universitarios. Bogotá, D.C. 2013. Revista de la Facultad de Medicina, 64(2), 249. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v64n2.50722 DOI: https://doi.org/10.15446/revfacmed.v64n2.50722

Bejarano, S. J. L. (2016). Guía de entornos y estilos de vida saludable. 83.

Borda Mariela, Santos Mario Alonso, Martínez Héctor, Meriño Elieth, Sánchez Juan, & Solano Stephanie. (2016). Percepción de la imagen corporal y su relación con el estado nutricional y emocional en escolares de 10 a 13 años de tres escuelas en Barranquilla (Colombia). Salud Uninorte, 32(3), 372-482. DOI: https://doi.org/10.14482/sun.32.2.9747

Buendía J, Riquelme A, Ruiz J. El suicidio en adolescentes. Factores implicados en el comportamiento suicida. Murcia: Universidad de Murcia, EDITUM; 2004.

Díaz-Cárdenas, S., Tirado-Amador, L., & Simancas-Pallares, M. (2017). Validez de constructo y confiabilidad de la APGAR familiar en pacientes odontológicos adultos de Cartagena, Colombia. Rev Univ Ind Santander Salud. 2017; 49(4): 541-548. https://doi.org/10.18273/revsal.v49n4-2017003 DOI: https://doi.org/10.18273/revsal.v49n4-2017003

El Ansari, W., Adetunji, H., & Oskrochi, R. (2014). Food and mental health: relationship between food and perceived stress and depressive symptoms among university students in the United Kingdom. Central European Journal of Public Health, 22(2), 90-97. https://doi.org/10.21101/cejph.a3941 DOI: https://doi.org/10.21101/cejph.a3941

Fakhoury, M. (2016). Revisiting the Serotonin Hypothesis: Implications for Major Depressive Disorders. Molecular Neurobiology, 53(5), 2778-2786. https://doi.org/10.1007/s12035-015-9152-z DOI: https://doi.org/10.1007/s12035-015-9152-z

Fernández, C. S., & Vicente, L. A. (s. f.). LA IMPORTANCIA DE LA ALIMENTACIÓN EN EL DESARROLLO DE LAS FUNCIONES COGNITIVAS DEL NIÑO. 65.

Finlayson, G., Cecil, J., Higgs, S., Hill, A., & Hetherington, M. (2012). Susceptibility to weight gain. Eating behaviour traits and physical activity as predictors of weight gain during the first year of university. Appetite, 58(3), 1091-1098. https://doi.org/10.1016/j.appet.2012.03.003 DOI: https://doi.org/10.1016/j.appet.2012.03.003

García, A. M., Velázquez, M. N., & Bernal, A. I. G. (2016). Alimentación saludable. Acta Médica de Cuba, 17(1). https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=68525

Gómez, E., Daza, A., Angeles, S., Barbabosa, R., & Gomez, P. (sf). PSICOLOGIA DEL MIEDO. Boletín de la Universidad de Granada. Universidad de Granada.

Jacob, L., Stubbs, B., Firth, J., Smith, L., Haro, J. M., & Koyanagi, A. (2020). Fast food consumption and suicide attempts among adolescents aged 12–15 years from 32 countries. Journal of Affective Disorders, 266, 63-70. https://doi.org/10.1016/j.jad.2020.01.130 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jad.2020.01.130

Lindseth, G., Helland, B., & Caspers, J. (2015). The effects of dietary tryptophan on affective disorders. Archives of Psychiatric Nursing, 29(2), 102-107. https://doi.org/10.1016/j.apnu.2014.11.008 DOI: https://doi.org/10.1016/j.apnu.2014.11.008

Maes, M., Kubera, M., Obuchowiczwa, E., Goehler, L., & Brzeszcz, J. (2011). Depression’s multiple comorbidities explained by (neuro)inflammatory and oxidative & nitrosative stress pathways. Neuro Endocrinology Letters, 32(1), 7-24.

Márquez MO. (2016). Depresión y calidad de la dieta: revisión bibliográfica. 2016, 12, 1-6. https://doi.org/10.3823/1282

Mayorga-Lascano, M., Moreta-Herrera, R., Mayorga-Lascano, M., & Moreta-Herrera, R. (2019). Síntomas clínicos, subclínicos y necesidades de atención psicológica en estudiantes universitarios con bajo rendimiento. Revista Educación, 43(2), 452-467. https://doi.org/10.15517/revedu.v43i2.32239 DOI: https://doi.org/10.15517/revedu.v43i2.32239

Ministerio de salud MINSALUD. (2018). Boletín de salud mental Salud mental en niños, niñas y adolescentes. MINSALUD. https://www.minsalud.gov.co/sites/rid/Lists/BibliotecaDigital/RIDE/VS/PP/ENT/boletin-4-salud-mental-nna-2017.pdf

Morales Rodríguez, F. M. (2018). Estrategias de afrontamiento en una muestra de estudiantes universitarios. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología., 2(1), 289. https://doi.org/10.17060/ijodaep.2018.n1.v2.1228 DOI: https://doi.org/10.17060/ijodaep.2018.n1.v2.1228

Nikolaou, C. K., Hankey, C. R., & Lean, M. E. J. (2015). Weight changes in young adults: a mixed-methods study. International Journal of Obesity, 39(3), 508-513. https://doi.org/10.1038/ijo.2014.160 DOI: https://doi.org/10.1038/ijo.2014.160

Oda-Montecinos, C., Saldaña, C., Beyle, C., Andrés, A., Moya-Vergara, R., & Véliz-García, O. (2018). Body dissatisfaction and abnormal eating behaviors in a community sample of Chilean adults / Insatisfacción corporal y comportamientos alimentarios anómalos en una muestra comunitaria de adultos chilenos. Revista Mexicana de Trastornos Alimentarios / Mexican Journal of Eating Disorders, 9(1), 57-70. https://doi.org/10.22201/fesi.20071523e.2018.1.479 DOI: https://doi.org/10.22201/fesi.20071523e.2018.1.479

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura FAO & Instituto Colombiano de Bienestar Familiar ICB. (2020). Guías alimentarias basadas en alimentos para la población colombiana mayor de 2 años. https://www.minsalud.gov.co/sites/rid/Lists/BibliotecaDigital/RIDE/VS/PP/SNA/guias-alimentarias-basadas-en-alimentos.pdf

Organización Mundial de la Salud. (s. f.). Body mass index - BMI. de https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi

Pan, X., Zhang, C., & Shi, Z. (2011). Soft drink and sweet food consumption and suicidal behaviours among Chinese adolescents. Acta Paediatrica, 100(11), e215-e222. https://doi.org/10.1111/j.1651-2227.2011.02369.x DOI: https://doi.org/10.1111/j.1651-2227.2011.02369.x

Pérez, G. C. (2012). DE LA TRISTEZA A LA DEPRESIÓN. 4, 16. https://www.iztacala.unam.mx/carreras/psicologia/psiclin/vol15num4/Vol15No4Art8.pdf

Rodrigo, C. P., Aranceta, J., Salvador, G., & Varela-Moreiras, G. (2015). Métodos de Frecuencia de consumo alimentario. 8.

Rodríguez, J. J., & Organización Panamericana de la Salud. (2009). Salud mental en la comunidad: segunda edición.

Rojín Guitián, N. (2019, diciembre 18). La cúspide de la pirámide alimentaria, ¿qué alimentos forman parte? EfeSalud. https://www.efesalud.com/piramide-alimentaria-cuspide/

Salazar Blandón DA, Castillo León T, Pastor Durango MP, Tejada-Tayabas LM, & Palos Lucio AG. (2016). Ansiedad, depresión y actividad física asociados a sobrepeso/obesidad en estudiantes de dos universidades mexicanas. . 2016, 21(2), 99-113. https://doi.org/10.17151/hpsal.2016.21.2.8

Schnettler, B., Denegri, M., Miranda, H., Sepúlveda, J., Orellana, L., Paiva, G., & Grunert, K. G. (2013). [Eating habits and subjective well-being among university students in southern Chile]. Nutricion Hospitalaria, 28(6), 2221-2228. https://doi.org/10.3305/nutr hosp.v28in06.6751

Sprake, E. F., Russell, J. M., Cecil, J. E., Cooper, R. J., Grabowski, P., Pourshahidi, L. K., & Barker, M. E. (2018). Dietary patterns of university students in the UK: a cross-sectional study. Nutrition Journal, 17(1), 90. https://doi.org/10.1186/s12937-018-0398-y DOI: https://doi.org/10.1186/s12937-018-0398-y

Yumisaca, A., & Fernanda, J. (2019). Prevalencia de síntomas de ansiedad y depresión y asociación con funcionalidad familiar en estudiantes universitarios de primer nivel de la PUCE, sedes Quito, Ibarra, Portoviejo y Santo Domingo, período académico 2018. http://repositorio.puce.edu.ec:80/xmlui/handle/22000/16891

Zhang, X., Huang, X., Xiao, Y., Jing, D., Huang, Y., Chen, L., Luo, D., Chen, X., & Shen, M. (2019). Daily intake of soft drinks is associated with symptoms of anxiety and depression in Chinese adolescents. Public Health Nutrition, 22(14), 2553-2560. https://doi.org/10.1017/S1368980019001009 DOI: https://doi.org/10.1017/S1368980019001009

Published

2022-04-08

How to Cite

Serna Ortega, M. I., Obando Naspiran, M. P. ., Sánchez Acosta, D. ., Pérez Sierra, S. I. ., & Botero Bernal, M. (2022). Psychological characteristics, lifestyles and eating habits in university students in Medellín, Colombia. RESPYN Revista Salud Pública Y Nutrición, 21(2), 20–29. https://doi.org/10.29105/respyn21.2-3

Issue

Section

Artículo Original

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.